Ikuisuuskysymys-siiirtoviemäri

17.03.2021

Virkamiehillä on pitänyt vipinää. Kunta on rauhassa valmistellut aiesopimusta jätevesien johtamisesta Espoon Blominmäen jätevedenpuhdistamolle.  Päivän Vihdin Uutiset kirjoittaakin tästä kattavasti. Sen mukaan aiesopimus pohjautuu virtaama-arvioon vuonna 2050 ja sen nähdään lähes tuplaantuvan tuossa ajassa? Että missä todellisuudessa kysyn minä, Jos katsoo viimeisen vuosikymmenen toteumaa, tästä ei ole pelkoa.  Pihinä ihmisenä en ymmärrä miksi kunnnan pitäisi sitoutua turhan kalliiseen ja peruuttamattomaan ratkaisuun, joka pohjautuu utopistisiin arvioihin.  Kenen etua tässä ajetaan, ei ainakaan veronmaksajan. Ratkaisuna siirtoviemäri olisi varmasti virkamiehelle helpoin ja kevyin, loppuisi iänikuisten hakemusten kirjoittelu. Samaan aikaan vihtiläisen vesimaksu tuplaantuisi. 

Aikaisemmat pykälät ja päätökset antavat kunnalle mahdollisuuden jatkaa omaa toimintaa nykyisillä purkuvesistöillä jos muut ratkaisut ovat hinnaltaan kohtuuttomia. Kuulostaako 37+ miljoonaa kohtuuttomalta? Minusta kuulostaa, eikä se siihen lopu. Ylläpidettäviksi jäisi kuitenkin omat linjat ja pumppaamot. Tähän vielä HSY:n tulevat investoinnit, jotka jyvitetään osakkaiden kesken. Meillä ei olisi mitään sanavaltaa vetemme hintaan.

 Caruna 2.0.

Voimme hyvin  jatkaa oman puhdistamomme kehitystä. Samaa kemiaa ja tekniikkaa myödään myös meille-ei vain isoille laitoksille.  Luulisi senkin merkkaavan jotain, että Vihdin putsarin puhdistustulos on ollut ja on maan kärkeä? Vielä toki löytyy parantamisen varaa ja siihen on tietysti tähdättävä. Käsissämme on jopa maailmanluokan osaamista, jota voisi kehittää vetovoimatekijänä.  

Valitettavaa on, että vaihtoehtojen valmistelussa on pohjattu vain Blominmäkeen eikä ympäristöluvan eteen ole tehty mitään.  

Mitä nyt? Kunnanhallitus viisaudessaan jätti aiesopimuksen pöydälle, kiitos heille. KaTen kokouksesta en ole kuullut, mutta toivottavasti siellä on vielä annettu mahdollisuus omalle osaamiselle.  Nyt on vain kiire koska  valmistelut on tehty ilman poliittista hyväksyntää oletuksiin pohjautuen ja oman laitoksen ympäristölupa on tyhjän päällä.

Linkki uutiseen:

VU-Puhdistamoratkaisua pohditaan