Sako- ja lokakaivojen lietteen kuljetuksesta ei vieläkään päätöstä

13.04.2021

Illan jätelautakunnan kokouksesssa käsiteltiin ties kuinka monetta kertaa lietteenkuljetusjärjestelmää. Käytyäni läpi eduskunnan puheenvuoroja jätelain uudistuksesta, päätin ehdottaa asian pöydälle jättämistä kunnes eduskunta tekee asiasta päätöksen.  Ehdotus sai riittävästi kannatusta(4-8), joten saimme taas viivytystä vaikeaan päätökseen. 

Tilanne on kimurantti ja harmillinen.  Muutama kysymys jäytää mieltä. Miten Keski-Uusimaa on onnistunut säilyttämään kiinteistön haltijan järjestämän systeemin? Kas, vastauskin löytyy. He tekivät päätöksen, josta kukaan ei valittanut. Kun kukaan ei valittanut, päätös sai lainvoiman, vaikkei kenties edellytyksiä ollut sen enempää kuin meidän alueellamme

Ikävä kyllä meillä meni toisin. Kauan ennen lautakuntien fuusiota meilläkin tehtiin päätös pysyä kiinteistökohtaisessa järjestelmässä.  Lautakunnan entinen jäsen ei ollut tyytyväinen ja valitti päätöksestä. Sillä hetkellä päätöksen perusteet ja laillisuus astui ylemmän tahon arvioitavaksi ja nykysysteemin heikkous paljastui. Nykyisen toiminnan perusteella meilllä ei ole edellytyksiä säilyttää nykyisiä käytänteitä. Miksi?

Esityksessä listataan useampia puutteita, joita en itse allekirjoita. Kuitenkin selkeä ja merkittävä tekijä on rekisterin ylläpidon vaikeus. Laki määrää kuljetusyrittäjän toimittamaan rekisteritiedot viranomaiselle sähköisessä muodossa tietyin syklein. Tämä on edellytys toiminnalle. Kysynkin, miksi sitä on joidenkin niin vaikea noudattaa? Jos on oikeasti halua toimia yrittäjänä, eikö kannattaisi noudattaa sääntöjä eikä antaa "vastapuolelle" aseita. 

Oikeasti, tällä välinpitämättömyydellä sabotoitte omaa toimintaanne.

Sitten se seuraava kummallisuus. Noudattamatta jättämisestä seuraa pari huomautusta ja ennen pitkää sakko. ELY:llä olisi mahdollisuus poistaa niskuroivat kuljettajat rekisteristä, mutta se ei niin tee, miksi? Jollet ole jäterekisterissä, et kuljeta. Tämä olisi ainoa tapa saada kanootti oikeaan suuntaan, mutta sitä ei käytetä.  Suurin osa yrittäjistä toimii vastuullisesti, mutta se ei riitä. 

Tässä tilanteesta ei ole ulospääsyä.

1. toiminnan heikkouksia ei voi kiistää

2. Osa kuljetusyrittäjistä on välinpitämättömiä jääriä

Tuohon kakkoskohdan parantamiseen on pelattu jo hirveästi aikaa ja rahaa, eikä muutosta ole syntynyt. Joten kun tämä asia seuraavan kerran tulee pöydälle, toivon ettei yksikään  kuljetusliiton setämies tai muukaan taho enää soittele pitkin päivää kertomassa miten asiat oikeasti on.  Katsokaa peiliin. Olisitte hoitaneet asian kentällä kuntoon, aikaa on ollut.

 Kyllä, olen ärsyyntynyt. Hyvä systeemi on lopetusuhan alla välinpitämätömien ihmisten takia.